Sosyal Hizmetler Bölümü Nedir?
Sosyal hizmetler bölümü eşit ağırlık bölümleri arasında yer almakta olup sosyal hizmetler mezunları eşit ağırlık meslekleri olarak bilinen meslekleri icra etmektedir. Sosyal hizmetler bölümü nedir? Sosyal hizmetler bölümü mezunu ne iş yapar bir YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) adayları tarafından çoğunlukla bilinmemektedir.
Sosyal hizmetler bölümü, devletin sosyal bir devlet olması nedeniyle sunduğu çocuk esirgeme, yaşlı bakım, rehabilitasyon gibi hizmetlere personel yetiştirmeyi hedefleyen bir bölümdür. Dolayısıyla bölüm mezunları genellikle toplumda sorunlu veya yardıma muhtaç olarak nitelenebilecek kişilerle muhatap olmaktadır. Bu nedenle sosyla hizmetler bölümü mezunları genellikle oldukça zor ve yıpratıcı işlerde çalışmaktadır.
Sosyal Hizmetler Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Sosyal hizmetler bölümü mezunları sosyal çalışmacı ünvanıyla göç idaresi, çocuk esirgeme kurumu, ceza ve tevkif evleri, rehabilitasyon merkezleri, Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM), yaşlı bakımevleri dahil olmak üzere benzeri kuruluşlarda çalışabilir. Sadece kamu kurumları değil özel kuruluşlarda da sosyal hizmetler bölümü mezunları için iş imkanları mevcuttur.
Kamu kurumlarına atanmak için çift yıllarda yapılan KPSS p3 puan türünden 80 veya daha yüksek puan almak gerekmektedir. Sosyal hizmetler atama puanları 2020 yılında 84,7 ile kapatmıştır. Genel olarak sosyal hizmetler atama puanı 80’in altına inmemektedir.
Çalıştıkları kurumda barınan kişilerin topluma kazandırılabilmeleri amacıyla çalışan sosyal çalışmacılar oldukça zor şartlar altında çalışmaktadır.
Sosyal Hizmetler Bölümü Kaç Yıllık?
Sosyal hizmetler bölümü kaç yıllık veya sosyal hizmetler bölümü önlisans mı lisans mı genellikle bilinmemektedir. Sosyal hizmetler eğtimi 2 yıllık ve 4 yıllık olarak iki farklı program mevcuttur. ÖSYM tercih kılavuzunda bölüm adının yanında yüksekokul veya fakülte yazdığı takdirde önlisans fakülte yazıyorsa lisans bölümü olduğu anlaşılmalıdır. Önlisans sosyal hizmetler yüksekokulu okuyup Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) hazırlanmak ve iyi puan almak şartıyla ile lisans sosyal hizmetler okumanız mümkündür.
Sosyal Hizmetler Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Üniversiteden yeni mezun olan sosyal çalışmacı olarak işe başlayan biri devlette 4.500 TL maaş alır. Maaş haricinde tüm devlet memurlarının faydalanabildiği bir öğün yemek ve varsa çalıştığı kurumun lojman imkanından faydalanır.
Özel sektörde göreve yeni başlayan sosyal çalışmacı 2.400 TL maaş alır. Tecrübesi arttıkça maaşı 4.000 TL seviyesine kadar çıkmaktadır. Çalışma şartları gerek kamuda gerek özel sektörde oldukça ağırdır.
Bunların yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) Dünya’nın hemen her ülkesinde doğal felaket, savaş, göç ve benzeri olayların mağdurlarına yardımcı olabilmek için sosyal çalışmacı istihdam etmektedir. Genel politika olarak dolar üzerinden maaş ödemekte olup ortalama 3 bin dolar ve üstü aylık maaş ödemesi yapmaktadır. Son yıllarda ülkemize güneyden göç miktarının artmasıyla çok sayıda BM sosyal çalışmacı alımı yapılmaktadır. Detaylara ve iş ilanlarına birleşmiş milletler insan kaynakları sayfasından erişebilirisiniz.
Sosyal Hizmetler Bölümü Dersleri Nelerdir?
Sosyal hizmetler bölümü dersleri zorunlu dersler ve seçmeli dersler olmak üzere kendi içerisinde iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Zorunlu dersler program özelinde Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenmekte olup devlet üniversitesi veya vakıf üniversitesi fark etmeksizin uygulanmaktadır.
- Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonunu Planlama
- Aile ve Çocukla Sosyal Hizmet
- Sosyal Hizmet Uygulaması
- Sosyal Hizmet Yönetimi
- Görüşme Teknikleri
- Aile Psikolojisi ve Eğitimi
- Sosyal Psikoloji
- Sosyal Hizmet Kuruluşları
- Psikoloji
- Sosyal Hizmet Etiği
- Sosyoloji
- Temel Hukuk
- Göçmen ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet
- Sağlık Hukuku
- Engellilerle Sosyal Hizmet
- Yabancı Dil
- Sosyal Hizmet Yönetimi
Sosyal hizmetler bölümü dersleri genel itibariyle zor olmayıp yüzeysel teorik eğitimin yanı sıra staj mezuniyet için zorunludur. Üniversitenin belirleyeceği şehirdeki uygun merkezler sosyal hizmetler bölümü öğrencilerinin çalışabilmesi için belirlenmektedir. Öğrenciler staj puanı üzerinden de not almakta ve genel akademik başarı not ortalamasını etkilemektedir.
Sosyal Hizmetler Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Gazi Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İstinye Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Biruni Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Avrasya Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi
Sosyal hizmetler bölümü olan üniversiteler Selçuk Üniversitesi Kto Karatay Üniversitesi Manisa Celâl Bayar Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi İstanbul Medeniyet Üniversitesi İstanbul Medipol Üniversitesi Nişantaşı Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, İstanbul Kent Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Altınbaş Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Arel Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Manisa Celâl Bayar ÜniversitesiBiruni Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi şeklinde sıralanmaktadır.
En iyi sosyal hizmetler bölümü olan üniversiteler ise Ankara Üniversitesi, Hacettepe üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi olarak sıralanmaktadır.
Sosyal Hizmetler Bölümü Okumak Mantıklı mı?
Sosyal hizmetler bölümü kazanması ve okuması zor bir bölüm değildir. Açıköğretim dahil bir çok devlet üniversitesi ve özel üniversitede sosyal hizmetler bölümü mevcuttur. Ancak mezun olduktan sonra iş bulmak ve bulduğunuz işte çalışmak oldukça meşakkatlidir. Karşılaşacağınız kişiler tahmin edebileceğiniz gibi topluma kazandırılmaya çalışılan kişilerdir. Ancak bu kişilerle her gün muhattap olmak oldukça yıpratıcı bir iştir.
Atanma şartları düşünüldüğünde sosyal hizmetler iş imkanı olan bir bölümdür. Ancak toplumun üst kesiminde veya yönetici sınıfta yer almayı isteyen biri aday için ilk tercih olmak için uygun değildir. Bir an önce iş bulmak veya atanmak isteyenler için tercih edilebilecek bir bölümdür. Atanmak için dil bilmeniz veya kendinizi geliştirmeniz sizden beklenmemekte olup tek yapmanız gereken mezun olup KPSS’den iyi bir puan almaktır. Benzer biçimde özel sektörde de iş bulma imkanı mevcuttur.
Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2021, 02:31