Edebiyat insanın kendini ifade etmesini sağlayan, hem geçmişe hem de geleceğe uzanan, insanın dünyayı algılayıp yorumlayabilmesini sağlayan, sözcüklerle örülmüş bir dünyadır. Öğretmenlik mesleği ise bu dünyayı insanın kendisi ile eşleştirip başkaları ile paylaşmasına imkan sağlayan bir meslektir.
Bu yazımızda dünyada çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Türk dilini ve Türk edebiyatını öğrencilerine aktaran bir bölüm olan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği bölümü hakkında bilgiler vereceğiz.
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği nedir? Türkçe öğretmenliği bölümü hakkında merak edilenler…
Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği bölümü Eğitim fakültesinin 4 yıllık bir branş öğretmenlik bölümüdür. Bu bölümün amacı ortaöğretim düzeyindeki öğrencilere Türk dili ve edebiyatı dersi verecek alanında uzman kişiler yetiştirmektir. Bu bölüm daha önceleri 5 yıllık iken 2014-2015 Eğitim Öğretim yılından itibaren 4 yıllık olarak dönüştürülmüştür. Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği bölümünde zorunlu olarak verilen dersler nedir? Öğretmen olmak isteyenlerin okuduğu bu bölümde Türk Halk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Türkiye Türkçesi, Tarihi Türk Lehçeleri ve Çağdaş Türk Lehçeleri gibi derslerin yanı sıra seçmeli ders olarak Hızlı okuma, Tiyatro ve Canlandırma gibi dersler de verilmektedir. 4. Sınıfa geldiğinizde ilk dönem gözlem ve ikinci dönem öğretmenlik uygulaması olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir lise de staj yapılmaktadır. Yine 4. Sınıfta her iki dönemde de ayrı ayrı olmak üzere alan eğitiminde araştırma projeleri yapmaktadırlar. Bu bölümde okuyanlar yazar ve şairlerle yakından tanışma imkanına sahip olabilirler, seminer, sempozyum gibi etkinlikleri düzenleme ve sunma gibi beceriler kazanırlar.
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği bölümü dersleri nelerdir?
Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 1. 2. 3. 4. Sınıflarda hangi derslerin olduğunu sizler için hazırladık.
1.Sınıf dersleri: Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Yabancı dil, Türk dili, Bilişim teknolojileri, Eğitime giriş, Eğitim sosyolojisi, Bilgisayar, Osmanlı Türkçesi, Eski Türk edebiyatı, Türkiye Türkçesi, Yeni Türk edebiyatı, Halk edebiyatı, Türkçe kompozisyon, Edebi bilgiler,
2.Sınıf dersleri: Öğretim ilke ve yöntemleri, Öğretim teknolojileri, İslam öncesi Türk tarihi ve kültürü, Temel hukuk, Bilimsel araştırma yöntemleri, Klasik Türk edebiyatı, Tasavvufi Türk edebiyatı, Şiir tahlilleri, Eski Anadolu Türkçesi, Farsça dil bilgisi, Sinema ve senaryo yazarlığı, Hikaye ve roman tahlilleri ve bir takım seçmeli dersler.
3.Sınıf dersleri: Özel öğretim yöntemleri, Topluma hizmet uygulamaları, Türk Eğitim tarihi, Anonim halk şiiri, Orta Türkçe, Çağdaş Türk lehçeleri, Halk türküleri, Eski Türk edebiyatında nesir, Aşık edebiyatı, Türk dilinin güncel sorunları, Temel bilgi teknolojileri ve seçmeli dersler.
4.Sınıf dersleri: Okul deneyimi, Rehberlik, Sınıf yönetimi, Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi, Eski Türkçe, Batı edebiyatı, Çocuk edebiyatı, Metin şerhi, Tez, Edebiyat felsefesi, Mesnevi edebiyatı,Öğretmenlik uygulaması ve birtakım seçmeli dersler.
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği atama sayıları
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğinde son yıllarda atama kontenjanı diğer branşlara göre daha az sayıda olmaktadır. Adaylar bu durumdan hiç memnun değiller ve sürekli sosyal medya ve çeşitli platformlarda memnuniyetsizliklerini dile getirmeye çalışıyorlar ve kendilerine daha çok kontenjan ayrılmasını talep ediyorlar. Son 5 yılda Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne ayrılan kontenjanlar aşağıdaki gibidir.
2016 Şubat 30.000 atamasında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine 1.040 adet kontenjan ayrıldı.
2016 Ekim 15.000 atamasında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine 287 adet öğretmen kontenjanı ayrılmıştı.
2017 Temmuz 20.000 atamada Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine 618 kontenjan ayrılmıştı.
2018 Temmuz 20.000 atamasında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine 370 kontenjan ayrılmıştı.
2019 Şubat atamada Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine 451 kontenjan ayrılmıştı.
2019 Ağustos atamasında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine 509 kontenjan ayrılmıştı.
2020 Mart atamasında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine 384 kontenjan ayrılmıştı.
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği atama puanları
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği bölümünden mezun olan öğretmen adaylarına yapılan atamalarda ayrılan kontenjan sayısı az olduğu için dolayısıyla atama taban puanları da yüksek seyretmektedir.
2016 Şubat ataması taban puanı : 80,27
2016 Ekim ataması taban puanı : 86,25
2017 Temmuz ataması taban puanı: 82,05
2018 Temmuz ataması taban puanı : 84,17
2019 Şubat ataması taban puanı : 85,43
2019 Ağustos ataması taban puanı : 83,60
2020 Mart ataması taban puanı : 82,9
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği mezunlarının çalışma alanları 2020
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünden mezun olanlar, Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS ye girip Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında, Özel okullarda ve dershane ve etüt merkezlerinde çalışabilmektedirler. Yayınevlerinde, gazetelerde ve dergilerin editörlüğünü yapabilirler. İsterlerse senaryo yazarlığı yapılabilir. Ayrıca üniversitelerin ilgili bölümlerinde okutman, öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi olarak ta çalışabilirler.
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği maaşları 2020
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir lisede görev yapan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni haftalık 15 saat çalışma karşılığı 4230 tl maaş alır. Eşi çalışmıyorsa bir miktar daha fazla olur. 1.000 tl yaklaşık ek ders ücreti alır. Dershanelerde 2.500-4.000 arası maaş kazanır. Bu bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Özel okullarda yaklaşık 3.000 3.500 civarı maaş alır. Bu bahsettiğimiz maaşlar yeni atanan tecrübesiz bekar bir öğretmen için bahsedilmektedir.
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:21