Bu yazımızda gelecek vaad eden bir bölüm olan Yazılım Mühendisliği bölümünü inceleyeceğiz.
Yazılım Mühendisliği bölümü ile ilgili en çok sorulan sorular olan Yazılım Mühendisliği bölümü nedir? Yazılım Mühendisliği bölümü nasıldır? Yazılım Mühendisliği bölümü dersleri nelerdir? Yazılım Mühendisliği bölümü mezunları ne iş yapar? Yazılım Mühendisliği bölümü 2020 maaşları ne kadar? Yazılım Mühendisliği bölümü iş imkanları neler? Yazılım Mühendisliği bölümü çalışma alanları neler? sorularını cevaplayacağız.
Yazılım Mühendisliği Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?
Yazılım Mühendisliği bölümü Türkiye’de son yıllarda adını duyuran bölümlerden biridir. Önceki yıllarda Bilgisayar Mühendisliği bölümünün bir alt dersi olarak ya da bir yüksek lisans programı olarak okutulmaktaydı. Teknolojinin çok hızlı şekilde ilerlemesi ile beraber bu bölüm bir bilim dalı olarak üniversitelerde yazılım mühendisliği bölümü açılmaktadır. Yazılım Mühendisliği bölümünde Bilgisayar mühendisliğinden farklı olarak donanım olmayan ve sadece yazılım dersleri üzerine değinen bir bölüm olduğunu görmekteyiz.
Yazılım Mühendisliği nedir? Ne iş yapar? Yazılım mühendisliği yazılım ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Yazılım Mühendisliği bölümünden mezun olanlar Yazılım Mühendisi unvanını alırlar. Yazılımları kullanacak olan kişiler ile etkileşim sağlayarak bu kişilerin gereksinimlerini anlamaya ve analiz etmeye çalışırlar. Bu analizlerin sonucunda en doğru uygulamayı bularak ilk önce yazılımın omurgasını planlar. Yani yazılım isteyen bir müşteri ile karşılaşıldığında hayal gücünüzün çok yüksek olup sizden istediği programa en uygun en yakın yazılımı bulmanız gerekmektedir.
Yazılım Mühendisliği bölümü 4 yıllık eğitim veren bir bölümdür. Yazılım Mühendisliği bölümüne SAYISAL puan türü ile girilmektedir.
2019 2020 taban puanlarına bakacak olursak Yazılım Mühendisliği bölümünde;
En yüksek taban puan ile Bahçeşehir Üniversitesi ( İngilizce- Burslu ) taban puanı 481,19
En düşük taban puan ile Fırat Üniversitesi taban puanı 261,93
Yazılım Mühendisliği çalışma alanları ve iş olanakları nelerdir?
Bankalarda çalışabilirler.
İlaç sanayiide çalışabilirler.
Holdinglerde çalışabilirler.
Telekomünikasyon sektöründe çalışabilirler.
Telefon sektöründe çalışabilirler.
KPSS ile atanıp kamu sektörlerinde çalışabilirler.
Yazılım Mühendisliği bölümünü seçecek kişilerde olması gereken özellikler
Mantık yürütme tasarım yapabilme özelliğine sahip kişiler olmalıdır.
Sayısal zekası iyi olmalıdır.
Matematik ile arası iyi olmalıdır.
Soyut düşünme becerisi gelişmiş olmalıdır.
Yeni fikirlere açık olmalıdır.
Kendisini devamlı geliştirebilen kişiler olmalıdır.
Azimli olmalıdır.
Sabırlı olmalıdır.
Ekip çalışmasına uygun bir yapısı olmalıdır.
Yazılım Mühendisliği Bölümü Dersleri Neler?
1.sınıf: Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil, Temel Fizik, Matematik, Matematik- Lineer Cebir, Bilgisayarın Temelleri, Web Tasarımı ve Programlama, Programlamaya Giriş ve Algoritma, Veri Yapıları, Yazılım Mühendisliğine Giriş, Yazılım Gereksinimi Mühendisliği ve seçmeli dersler.
2.sınıf: İngilizce Okuma ve Yazma, Mesleki İngilizce, Diferansiyel Denklemler, Ayrık Matematik, Veri Tabanı ve Yönetimi, Olasılık ve İstatistik, Nesne Yönelimli Programlama, Mikroişlemciler, İşletim Sistemleri, İleri Web Uygulamaları ve seçmeli dersler.
3.sınıf: Yazılım Tasarımı ve Mimarisi, Yapay Zekâ, Biçimsel Diller ve Otomat, Yazılım Sınama ve Doğrulama, Sistem Programlama, Bilgisayar Ağları, Sayısal Çözümleme ve seçmeli dersler.
4.sınıf: Mesleki Deneyim, Bitirme Çalışması, Yazılım Kalite Güvencesi, Tasarım Projesi, Yazılım Gel. Stand. ve Proje Yönetimi, İşyeri Uygulaması ve seçmeli dersler.
Yazılım Mühendisi Maaşları 2020
Yazılım Mühendisliği bölümünden mezun olan veya hala okuyan ya da okumak isteyen kişilerin bu bölüm için en merak ettiği konulardan biri de maaş konusudur. 2020 Yazılım Mühendisi maaşları ne kadar?
Göreve yeni başlayan Yazılım Mühendisi 2020 maaşı özel sektörde yaklaşık 3.000 tl
Göreve yeni başlayan Yazılım Mühendisi 2020 maaşı kamu sektöründe yaklaşık 5.100 tl.
Üniversite tercihleri yaklaşırken üniversite bölümleri hakkında bilgiler vermeye bu yazımızda Yazılım Mühendisliği bölümü ile devam ettik. Yazılım Mühendisliği bölümü ile ilgili Yazılım Mühendisliği bölümü nedir? Ne iş yapar? Maaşları ne kadar? Yazılım Mühendisliği bölümü dersleri ve taban puanları ile ilgili merak edilen soruları cevaplandırdık.
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:27