ALES'e Nasıl Çalışılır?
Akademik personel ve lisansüstü eğitim sınavı (ALES) anlamına gelen ALES, ciddi bir planlı çalışmayı gerektirmektedir. Öğrencilerin lisans eğitimini tamamladıktan sonra, yüksek lisans yani lisansüstü eğitimi yapmak için girdikleri sınav sistemi ALES olmaktadır. Öğrencilerin, özellikle akademik kariyer planlaması için ALES gerekli ve önemli hale gelmektedir. Öğrenciler, lisans eğitimlerinden sonra akademisyen olmak için tezli yüksek lisans yapabileceği gibi bir alanda ve akademik anlamda uzmanlaşmak için tezsiz yüksek lisans eğitimi de almak isteyebilir. Tezli ve tezsiz yüksek lisans yapabilmenin ilk şartı ALES’e girip, belirli bir puanı almak olmaktadır.
ALES’i kazanmak için daha doğrusu alanından yüksek puan alabilmek için ALES çalışma programı oluşturulmalı ve sistemli olarak çalışılması gerekmektedir. ALES içeriğinde sözel ve sayısal sorular yer almaktadır Sınavlar yılda 3 kere yapılmaktadır. Sınav 100 sorudan oluşmaktadır. ALES sonuçlarının geçerlilik süresi ise 5 yıl olmaktadır.
ALES Sınav Konuları Nelerdir?
ALES çalışma programı oluştururken öncelikle ALES sınavlarında çıkan soru türlerini ve ağırlıklarını bilmek önemlidir. ALES sınav içeriğinde, hem sözel sorular hem de sayısal sorular yer almaktadır. ALES soru sayısı 100 soru olup dağılım 50 türkçe sorusu ve 50 matematik sorusu şeklinde yapılmıştır. Her ikisi de eşit ağırlıktadır ve dağılımları, girilecek olan bölüme göre puanı yükseltmektedir. Sözel test bölümünde Türkçe anlam bilgisi ağırlıklı sorular yer almaktadır. Cümle yapısının anlam bozuklukları, verilen metinlerdeki boşlukların tamamlanması, metinde düşünce akışını bozan kelimeleri bulmak ve bunun gibi Türkçe metin içerikli paragraf sorularından oluşmaktadır. Hem sözel mantık becerileri ölçülmektedir hem de Türkçe cümle yapısına hakim olup olmadığı test edilmektedir. Türkçe bölümünde en fazla zaman alan kısım 8 sorudan oluşan sözel mantık bölümüdür.
ALES’de çıkan diğer bölüm ise sayısal testten oluşmaktadır. Bu sayısal testler, matematiksel işlemlerden oluşmaktadır. Matematiksel işlemler, kapsamında problemler ve geometri ağırlıklı sorular olmaktadır. Soruların analiz edilmesiyle analiz yetenekleri, mantıksal akıl yürütme ile düşünce becerileri ve soruların yorumlanması ve soru çözme yetenekleri gibi beceriler ölçülmektedir. ALES çalışma programı hazırlarken soru ve konu içeriklerini öğrenmek önemlidir.
ALES Hazırlık Teknikleri Nelerdir?
ALES sınavına hazırlık aşamalarında, öncelikle ALES sınavında çıkabilecek sorular gözden geçirilmeli, çeşitli kurumların hazırlamış olduğu ALES hazırlığı ile ilgili testler bir süre sınırlaması olmadan çözülmelidir. ALES çalışma programı ile çözdüğünüz testlerden sonra yanlışlarınızı bularak hangi konularda hatalı ve eksikseniz o konulara ağırlık gösterebilirsiniz. Eksik olduğunuzu düşündüğünüz konulara mutlaka kaynak gösterilen kitaplardan, ayrıntılı bir şekilde çalışmanız önemli olacaktır.
Özellikle sınav zamanı yaklaştığında sürekli olarak deneme testlerinin çözülmesi, zamanı doğru kullanmak için fayda sağlamaktadır. Bu yüzden ALES çalışma programı içeriğinde çok sayıda test çözümü olmalıdır. Deneme testlerini çözerken mutlaka süre tutulması önemlidir. Bunun yanı sıra, ALES kurslarının hazırladığı çeşitli sınavlara katılım sağlanabilir. Deneme testlerinde hatalı çıkan ve zorlanılan sorularla ilgili daha çok soru çözülmelidir.
ALES nedir detaylı bilgiye erişebilirsiniz.
ALES çalışma programı kapsamında, ALES önceki yılların çıkmış sorularından analiz yaparak bazı taktiklerden yararlanabilirsiniz. Örneğin, sözel bölümlerde uzun paragraf soruları yoğun olmaktadır. Dolayısıyla bir paragrafın bütününü hızlı bir şekilde okumak, paragrafa çok fazla takılmamak ve soruda ne istediğini anlamak önemli olacaktır. Paragraf içerisindeki anahtar kelimelere dikkat edilebilir. Sözel bölümde daha başarılı olmak için kitap okumak faydalı olacaktır. ALES çalışma programı ile Türkçe paragraf sorularının çözüm yöntemleri mutlaka öğrenilmeli, farklı teknik ve metotlar geliştirilmelidir. Sayısal bölüm için de bol bol sayısal soru çözmek, problem çözme yeteneğini geliştirecektir.
ALES çalışma programı oluşturulurken kursa gidilip gidilmeme durumunu da göz önünde bulundurmak gerekecektir. ALES’e hazırlanmak için dershaneye ihtiyacınız olup olmadığı konusu için, ALES ile hangi üniversite ve bölümü hedeflediğiniz önem kazanmaktadır. Hedeflediğiniz bölüme göre puanınızın ne olması gerektiğini ilgili üniversitenin listelerinden bulabilirsiniz. Eğer buna göre çok yüksek bir puan almanız gerekmiyorsa, örneğin 70-75 gibi bir puan almanız yeterliyse o zaman kendi imkanlarınızla da çalışabilirsiniz. Fakat, ALES’den yüksek puan almanız gerekiyorsa bir kursa giderek kurs ile koordineli bir şekilde daha planlı çalışma yürütebilirsiniz.
ALES Çalışma Programı Nasıl Olmalı?
ALES çalışma şeklini belirlerken eşit ağırlık, sayısal yada sözel bölümlerinden hangisindeyseniz ona göre çalışma prensipleri ve çalışma planınız biraz daha farklı olmaktadır. ALES çalışma programı oluştururken bölüm de dikkate alınmalıdır. Eğer eşit ağırlıklı bir bölümde değilseniz, o zaman size daha fazla puanı getirecek olan sorulara yönelebilirsiniz. Sayısal bölümdeyseniz, sayısal alanından uzak olan Türkçe uzun paragraf soruları yerine daha kısa ve çözülmesi kolay sorulara öncelik verilebilir. Sözel bölümdeyseniz matematikte yer alan zor ve kapsamlı sorular yerine, ilk baştaki daha basit olan soru çözümlerine odaklanmak ve yönelmek önerilmektedir. Bu yöntemle zamanı doğru kullanmak başarıyı getirecektir. Eşit ağırlıklı bir bölümdeyseniz hem Türkçe hem de Matematik sorularına ağırlık vermek önemlidir.
ALES çalışma programı çerçevesinde sürekli olarak test çözülürken bir soru üzerinde çok fazla zaman kaybetmemeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Bir soruyu boş bıraktığınız zaman bile bu size kazandıracaktır. Bir soru üzerinde çok fazla uğraştığınız zaman kolayca yapabileceğiniz diğer soruları kaçırmış olursunuz. Emin olmadığınız, ikilemde kaldınız soruları, kesinlikle boş bırakmanız gerekmektedir. Matematikteki problem ağırlıklı ve karışık sorulara baktığınız zaman bazen şıklardan da gidilerek sonuca ulaşmaya çalışabilirsiniz. Ayrıca ALES çalışma programı kapsamında, mutlaka öğrendiğiniz konuları tekrar etmeniz önemlidir. Eksik kaldığınız konuları çalışarak tekrar etmelisiniz, bildiğiniz konuları da zaman zaman soru çözerek tekrar etmeniz başarıyı getirecektir. Bunun için internet üzerinden çeşitli yayınlarda sürekli olarak ALES soruları ile ilgili testlerden yapabilirsiniz. ALES’e çalışırken özellikle çıkmış olan soruları çözmeniz, hangi soru tarzının çıkabileceği yönünde size fikir verecektir. Dolayısıyla ALES’e çalışırken hem çıkmış sorulara ilişkin yayın kitaplarını alabilirsiniz, hem de yeni test sorularına ilişkin bir test kitabı alabilirsiniz. Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar başarıya ulaşırsınız.
ALES’e Kaç Ay Çalışmak Yeterli Olur?
Mezun olduğun üniversite bölümü ve girmek istediğiniz yüksek lisans programı belirleyici olmakla birlikte ALES’te hedeflenen puan genellikle 80 ve üstüdür. Ancak biz ortalama temeli olan biri için konuşacak olursak ALES’e kaç ay çalışmak gerekir ya da ALES hazırlık ne kadar süre yeterli olur hesaplaycağız. Öncelikle baştan konu çalışmak gereksiz ve zaman kaybettirecek bir hamle olduğu için yukarıda soru çözmeniz gerektiğini açıklamıştık. Soru çözdükçe sürekli en fazla yanlış yaptığınız konuları belirleyip çalışabilir veya tekrar yapabilirsiniz. Tüm bu süreç için ALES’ten 90 puan almak için dahi 2 ay gibi bir süre yeterli olacaktır.
Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2020, 19:40
2 ayda 90 alınabileceğini iddia ettiğinize göre hiç ALES'e girmemişsiniz demektir.