Bütünleme Sınavı Nedir? Büt Ne Demektir?

Bütünleme sınavı nedir? Büt ne demek? Kimler büte girer? Bütünlemeye en fazla kaç dersten girilir?

Bütünleme Sınavı Nedir? Büt Ne Demektir?

Bütünleme Sınavı (BÜT), üniversiteye başlanıldıktan itibaren hayatınızın bir parçası olacak. Öğrenciler kendi aralarındaki konuşmalarda bunu kısaltarak BÜT adı vermiştir. Ve bu uygulama her okula göre değişkenlik gösterebilir. Bütünleme sınavı, öğrencilerinin normal dönemdeki vize sınavı ve final sınavlarından elde ettikleri puanların sistematik ortalamasının ders geçme sınırının altında olduklarında, o dersi kurtarmak için sınav hakkı tanıyan bir sistemdir.

Bütünleme Sınavına Girmek İçin Şartlar Var mı?

Öğrenciler bazen nedendir bilinmez, geçtiği dersin notunu daha da yükseltmek için bütünleme sınavına girmek isterler. Ancak öğrencilere verilen bu hakkın riskleri de vardır tabi. Dersi geçmesine rağmen notunu yükseltmek için bütünleme sınavına giren öğrenci, oldu da o sınavdan daha kötü bir not aldı. Bu durumda o not artık geçerli olacaktır.

  • Bütünleme sınavına her öğrenci girmeye hak kazanamaz. Sınava girebilmek için mutlak suretle o ders devamlılık göstermek gerekir. Sürekli o dersten kaçıp, sonra sınavlarda başarısız olan öğrenciler sınava girip not yükseltme şansını kaçırırlar.

  • Eğer mevcut dersten geçildiyse ve bu notu daha yükseltmek amaçlı bütünleme sınavına girmek isterlerse bu durumda da birçok okul buna müsaade etmezler.
  • Bazı okulların kendi iç işleyişlerinden dolayı bütünleme şartları ağırdır. Ortalama vs şartı fakülte yönetim kurulu kararıyla istenebilir. Yahut bütünleme sınavına belirli dersler için izin verilmeyebilir.
  • Bütünleme sınavına sadece ilgili dönemdeki derslerden girilebilir. Daha önceki dönemlerde düşük not alınan dersten girilmez.
  • Eğer okulu değiştirirseniz eski okulda kalınan derslerden bütünleme sınavına girmeniz için, yeni okulunuzda bu dersleri görmeniz gerekir.
  • Bütünleme sınavları okul eğitim dönemi bittikten sonra belirlenen tarihte yapılır ve bu sınavın asla mazereti bulunmaz.
  • Bütünleme sınavlarına girmek için bir ücret, harç ve dilekçe gibi para ve belgeler gerektirmez.

Bütünleme sınavlarının normal dönemdeki final sınavlarından bir farkı yoktur. Bu size iyi niyet göstergesi olup, size dersi geçme imkanı veren bir şanstır. Bütünleme sınavı için kurallar her okulda farklı olabileceği için temiz bilgiyi okulun öğrenci işlerinden öğrenmek gerekir.

Bütünleme Sınavından Nasıl Geçilir?

Bütünleme sınavı dönem içindeki vize sınavlarınızı etkilemez. Sadece final notunuzun yerine geçer. Bütünleme sınavından aldığınız not haliyle vize puanınızla dönem içinde olduğu gibi ortalanarak hesaplanır. Yine ortalama üzerine çıkamamışsanız başka kurtarma şansı olmadığı için sınıf tekrarı yaşarsınız.

Bütünleme Sınavı Tarihi Var mı?

Her okul kendi kuralları çerçevesinde bir tarih belirler. Tabi ki bunu dönem içinde ya da sonunda yapamazlar. Vizeler ve finaller biter notlar belli olur. Sonra okul kapandıktan sonra tatil döneminde bir tarih belirlenir ve o tarihte bütünleme sınavı yapılır. Yarı dönemlik üniversitelerde yılda iki yıllık sistem uygulanan üniversitelerde yılda bir bütünleme sınavı yapılır.

Bütünleme Sınavına Girmek İçin Ders Sınırı Var mı?

Bütünleme sınavı için ders kısıtlaması yoktur. Kaç tane ortalama altında kalıp, geçilmeyen ders varsa onların hepsinden aynı anda girilebilir.  Tabi ki yaz dönemi bildiğimiz dönemler gibi çok uzun zaman aralığına sahip değiller. O yüzden seçeceğiniz ders sayısı çalışmanız ve başarılı olmanız açısından çok önemli.

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2020, 20:15

Mehmet Güntürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER