Sayısal Meslekler Nelerdir?
Sayısal meslekler yani MF meslekler alan seçimi aşamasında, YKS hazırlık sürecinde üniversite tercihleri sürecinde sıklıkla adaylar tarafından merak edilen ve araştırılan hususlardır. Sayısal meslekleri ve maaşları 2020 yılında nasıl değişti, hangi meslekler favori konumda hangi meslekler önemini kaybetti teker teker değerlendireceğiz. Sayısal alandaki meslekler şunlardır:
- Bilgisayar mühendisliği
- Endüstri mühendisliği
- Makine mühendisliği
- Endüstri mühendisliği
- Elektrik mühendisliği
- Elektronik mühendisliği
- Mekantronik mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Hemşirelik
- Ebelik
- Gıda mühendisliği
- Ziraat mühendisliği
- Doktorluk
- Eczacılık
- Mimarlık
- Veteriner hekimlik
- Matematik öğretmenliği
- Biyoloji öğretmenliği
- Fizik öğretmenliği
- Fen bilgisi öğretmenliği
- Odyolog
- Çevre mühendisliği
- Uçak Mühendsiliği
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı
- Moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği
- Diş hekimliği
- Yazılım mühendisliği
- Otomotiv mühendisliği
4 yıllık sayısal meslekler arasında en yaygın olanlar yukarıda sayılanlar olup bu meslekler haricinde de işler mevcuttur. Ancak istihdamın çoğunluğunu oluşturan meslekler bunlardır. Mesleğinizde kıdeminiz yükseldikçe ve uzmanlaştıkça ünvanınız değişebilir ancak sonuç olarak yine aynı mesleği ifa edersiniz.
Önlisans Sayısal Meslekleri Nelerdir?
Eğitim süresi açısından 2 yıllık sayısal bölümler veya resmi ismiyle önlisans sayısal bölümlerden mezun olan kişiler önlisans sayısal meslekleri yapmaktadır.
- Anestezi teknikeri
- Acil tıp teknikeri
- Adli tıp teknikeri
- Bilgisayar programcısı
- Diyaliz teknikeri
- İnşaat teknikeri
- Makine teknikeri
- Otomotiv teknikeri
- Fizyoterapist
- İş sağlığı ve güvenliği uzmanı
- Gıda teknikeri
- Bankacılık
- Sigortacılık
- Biyokimya teknikeri
- Ağız ve diş sağlığı teknikeri
- Siber güvenlik teknikeri
- Bilgisayar teknikeri
- Elektrik teknikeri
- Makine teknikeri
- Uçak bakım teknikeri
- Laborant
- Optisyenlik
- Gıda teknikeri
Sayısal meslekleri yukarıda saydıklarımızla sınırlı değildir. İnsan ihtiyaçları değiştikçe yeni meslek, iş ve üniversite bölümleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Daha evvel sayısal bölümleri hakkında detaylı bilgi vermiştik. Sayısal meslekler ve maaşları ise bölüm seçiminden farklı bir aşamadır. Aynı bölümden mezun insanlar birebir aynı işi yapmamaktadır. Örneği eczacılk bölümü mezunu olup eczane açmak bir alternatif olduğu gibi bir ilaç firmasına girip üretim aşamasında yer almak veya bir ecza deposunda ithalat veya ihraacat sürecinde yer almak alternatifler arasındadır.
En İyi Maaş Alan Sayısal Meslekler Hangileri
Yapılan işin yanı sıra işinizi nasıl yaptığınız, ne kadar tanındığınız, hangi şehirde çalıştığınız oldukça önemlidir. Mesleğinizde uzmanlaşmanın da maaşınız veya kazancınız üzerindeki etkisi büyüktür. Pratyisyen hekim maaşı ve uzman cerrah maaşı arasında 2 kat civarında maaş farkı mevcuttur. Benzer biçimde işinde uzman bir makine mühendisi ve yeni mezun bir mühendis arasında oldukça yüksek maaş farkı mevcuttur. Ancak ortalama maaşlar üzerinden sayısal meslekleri ve maaşları 2020 yılı için kıyaslama yapılması mümkündür.
En yüksek maaş alan sayısal meslek doktorluktur. Ülkemizde ister özel hastane doktor maaşları ister devlette doktor maaşları üzerinden kıyaslama yapın en yüksek maaş alan grup doktorlardır. Devlette pratisyen doktor maaşı 2020 için ortalama 8-9 bin TL civarındadır. Devlette cerrah maaşları ise bu rakamın 2 katı civarındadır. Aynı zamanda özel hastanelerde bu maaşın üzerinde kazanmaları da mümkündür. İsim yapmış alanında tanınan, akademik ünvan sahibi uzman doktor maaşları ise çok daha yüksek olmakla birlikte istisnai bir durumdur.
Mühendislik, sayısal meslekler arasında tıp sonrası en fazla tercih edilen alandır. Kendi için çok fazla alanı bulunduğu için tek tek maaşlarını analiz etmek mümkün olmamaktadır. En başarılı mühendislerin yetiştiği Boğaziçi, ODTÜ (Ortadoğu Teknik Üniversitesi), İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) gibi üniversitelerin mühendislik fakültelerinden mzun, yabancı dil bilen mühendis maaşları 7 bin TL ve üstü seviyededir. Mühendislik tercih etmenin diğer mesleklere göre avantajları mevcut olup bunların başında diğer ülkelerde de yaptığınız işleri referans göstererek iş bulabilme olanağı gelmektedir. Diğer mesleklere göre çok daha kolay biçimde mühendisler AB (Avrupa Birliği) ve ABD (Amerika Birleşik Devletleri) gibi ülkelerde iş bulma olanağınız mevcuttur.
Mühendislik bölümleri arasında en iyisi mühendislik bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği olarak öne çıkmaktadır. En fazla personel ihtiyacı olan ve önümüzdeki yıllarda ihtiyacın daha da artacağı meslek bilgisayar mühendisliğidir. Hemen her kurum, bakanlıklar, şirketler her kurumsal yapının bilgisayar mühendisi ve bilişimci ihtiyacı mevcuttur. Dolayısıyla devlette de özelde de bilgisayar mühendisliği iş bulabilmektedir. Aynı zamanda yurtdışında çalışmak istediğinizde hiç bir sınava veya ek eğitime ihtiyacınız olmadan iş yapabileceğiniz gibi Türkiye’de yaşayıp uzaktan çalışarak da dolar üzerinden çok iyi gelir elde edebilirsiniz. Bu nedenlerle sayısal alandaki en iyi meslek bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliğidir.
Yüksek maaş alan, iyi kazanan bir diğer sayısal meslek ise eczacılıktır. Hangi üniversitede okuduğunuz, kaç dil bildiğiniz, kaç yıl tecrübeniz olduğu eczacılık için bir anlam ifade etmemektedir. Ülkemizde ezacılık mezunlarının büyük çoğunluğu eczane açmakta ve esnaf gibi çalışmaktadır. Eczaneler ne kadar kazanır bu hususta belirleyici olan ise eczanenin yeri, kişisel çevre ve bulunan bölgedeki eczane sayısı önem arz etmektedir. Diğer taraftan kamuda eczacılık mezunu istihdamı yok denecek kadar azdır yani devlette çalışmayı isteyen biri için eczacılık iyi bir tercih olmayacaktır.
Diş hekimliği, çok maaş alan sayısal mesleklerden biridir. Diş hekimliği ataması olmayan ancak özel sektörde çalışma olanağı oldukça geniş bir bölümdür. Kendi muayene hanesini açan diş hekimleri aylık ortalama 10 bin TL civarında kazanmaktadır. Bu rakamın üzerinde veya altında kazanmanız mümkündür. Diğer taraftan diş hekimliği mezunu olup ortodenti gibi uzmanlık alanlarına yönelenler çok daha yüksek rakamlara çalışmaktadır.
Atanması En Kolay Sayısal Meslekler
En kolay atanan sayısal meslekler genellikle önlisans sayısal meslekler ve sağlık sektöründe çalışan mesleklerdir. KPSS atama puanları incelendiğinde hemşirelik, ebelik gibi dört yıllık bölümlerin çok kolay atandığını görebilirsiniz. Devlete atanamama ihtimalinizde ise özel sektörde iş bulma olasılığınız yine oldukça yüksektir.
Önlisans bölümlerinde ise anestezi teknikeri, adli tıp teknikeri, hemşirelik, ebelik gibi bölümlerin atama puanları oldukça düşüktür. Dolayısıyla bir an önce iş sahibi olmak isteyen adaylar için atama garantili veya iş garantili sayısal meslek isteyenler için iyi alternatiflerdir. Genel olarak önlisans mesleklerinin atanma ve iş bulma şansı lisans mesleklerine göre daha yüksek olmakla birlikte maaşları daha düşüktür. KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) açısından en şanslı meslekler sağlık meslekleri olup 70 puanın altında dahi atanmak mümkündür. Yine önlisans programı bitirenler mezun olup atandıktan sonra istedikleri takdirde DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile istedikleri bölüme geçme şansına sahiptir.
Sayısal meslekler hakkında bilgi almak istediğiniz diğer hususları hepsinibilio.com üzerinden bulabileceğiniz gibi merak ettiklerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden bize sorabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2020, 20:08