Sınavsız Lisans Tamamlama Nedir, Nasıl Yapılır?

Sınavsız lisans tamamlama nedir? Sınavsız lisans tamamlama bölümleri nelerdir? Sınavsız lisans tamamlama nasıl yapılır?

Sınavsız Lisans Tamamlama Nedir, Nasıl Yapılır?

Sınavsız Lisans Tamamlama Nasıl Yapılır? 

Ülkemizde iki yıl süren ön lisans bölümlerinden birini okuduğunuz takdirde DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavına girebilmektesiniz. Bu sınavlara girerek eğitiminizi 4 yıla tamamlayabilirsiniz. Bu sürecin adına lisans tamamlama işlemi denmektedir. İnsanların çoğunlukla mağdur olduğu bu sistem üzerine geliştirilen başka yöntemler de işleme sokulmuştur. Bunlardan birisi de sınavsız 4 yıllık mezun olma olanağı tanıyan eşsiz bir sistemdir. Bu oldukça etkili faydalar sunan bir sistemdir. Sınavsız Lisans Tamamlama Nasıl Yapılır ? YÖK kurumunun açıklamış olduğu bilgilere göre ülkemizde 500 binin üzerinde DGS sınavına başvuru yapılmaktadır. Bu durumun yarattığı ciddi rekabetin doğrultusunda birçok öğrenci de açıkta kalmakta ve hayallerine kavuşamamaktadır. Kolayca başarabilecek yeterlilikteyken, o yılki sınavda heyecan yaptığı veya stres olduğu için pek çok kişi bir yıl gibi bir zaman kaybına uğramaktadır. Ancak tanımaktan keyif alacağınız bu sınavsız model ile sizler de hayalleriniz doğrultusunda emin adım atabileceksiniz.

Sınavsız Lisans Tamamlama Başlıca Faydaları

Sınavsız olarak sizlere okuma olanağı tanıyan bu sistemle stres olmak yerine, merakınız doğrultusunda bölüm tercihinizle eğitiminize yönelebilmeniz garantidir. Sınavlarla sizi kısıtlayan ve çoğunlukla işinizi şansa bırakmanıza sebep olan sistemden tedirgin olmanıza gerek olmayacaktır. Sınavsız lisans tamamlama prosedürüyle kendi yeteneğiniz ve arzunuz doğrultusunda bölüm tercih edebileceksiniz. DGS gibi sınavlar, sizleri belli fakülteler üzerinde yoğunlaştırmaktadır. Zaman içerisinde değişen ilginiz ve merak duymakta olduğunuz farklı alanlar da olabilmektedir. Bu kapsamda, sınavsız model sayesinde daha geniş bir ilerleme alanı elde edebilmektesiniz. Dilediğiniz bir bölümü tercih edebilmeniz ile sınav psikolojisiyle yıpranmadan eğlenceli eğitim deneyiminize de devam edebileceksiniz. Sizleri belirli bölümler üzerine yoğunlaştırmaktansa, size sunulan geniş bölüm yelpazesi arasından dilediğiniz bölüm üzerine yönelebilme imkanı tanır. Bu durum, sizlere farklı imtiyazlar elde etmenizi de sağlamaktadır. Bu imkânla yurtdışında yaygın olan sınavsız ve paralı eğitim modelinden tek farkı, sadece sınav harcı ödemeniz olacaktır. Sınavsız lisans tamamlama işlemiyle, nitelikli öğrenim elde etmeniz yolunda ilginiz dâhilinde bölümü tercih etmeniz önemlidir.

Yurtdışında Sınavsız Lisans Tamamlama Faydaları

Öncelikle yurtdışında oldukça uygun maliyetlerde lisans tamamlayabilmeniz mümkündür. Ülkemizde özel eğitim için ayıracağınız kaynaklardan çok daha azı ile okuyarak dört yıllık bölümlerden mezun olabilmeniz mümkündür. DGS puanınız ne olursa olsun, bu durum önemsenmemektedir. Sınavsız kayıt olabileceğiniz yabancı okullar, sizlere pek çok ekstralar da katacaktır. Bu sayede aynı zamanda farklı kültürleri tanımış olacaksınız. Yabancı dilinizi kısa sürede çok geliştirebilecek ve farklı kültürlerden arkadaşlıklar edinmiş olacaksınız. Bu durum sizlerin vizyonuna da çok şey kazandıracaktır. Sınavsız lisans tamamlama seçenekleri arasında Makedonya’nın Uluslararası Vizyon Üniversitesi ve Uluslararası FON Üniversitesi gibi nitelikli okullar yer almaktadır. Ayrıca Uluslararası Vizyon Üniversitesi içerisinde tercihiniz doğrultusunda tamamen Türkçe eğitim de verilebilmektedir. Bu sayede pek çok öğrenci tarafından çoğunlukla tercih sebebi olmaktadır. Bu okullar, kesinlikle DGS şartı aramadan faydalanma imkânı tanımakta olan başlıca eğitim kurumlarıdır. Siteleri üzerinden kolayca başvuruda bulunabilirsiniz.

Türkiye’de Sınavsız Lisans Tamamlama Nasıl Yapılır?

Sınava girmeden lisans tamamlama konusunda danışmanlar aracılığıyla da bilgi edinebilmeniz mümkündür. Özellikle alanında uzman ve tecrübeli olan yurtdışı eğitim danışmanları ile yüz yüze görüşerek faydalı yönlendirmeler alabilirsiniz. Bu kurumların size özel sınav olmadan lisans bölümü tamamlama fırsatlarıyla ilgili kampanyaları da olabilmektedir. Sınavsız lisans tamamlama konusunda tercih edeceğiniz üniversite üzerine her detayı bu danışmanlar ile konuşabilirsiniz. Türkiye’de de pek çok üniversitenin sınavsız olarak lisans tamamlama konusunda tanıdığı pek çok imkân bulunmaktadır. Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi eğitim kurumları başta olmak üzere her birinin sundukları fırsatları ve şartları sitelerinden öğrenmeniz mümkündür. Sınavsız üniversite imkanı, Anadolu Üniversitesinde iki türlü öğrenciye sunulmaktadır.  İlki üniversite mezunu olanlara ikinci üniversite kapsamında, ikincisi ise örgün bir programda okuyan öğrencilere sunulmaktadır. Atatürk Üniversitesinde ise lisans programı için herhangi bir yükseköğretim kurumundan mezun veya öğrenci olma durumu şart koşulmaktadır. Ayrıca yükseköğrenimine bir başka bölüm ya da programda başlayacak olan öğrencileri kabul etmektedir.

Anadolu Üniversitesi Sınavsız Lisans Tamamlama Bölümleri Hangileridir?

Sınavsız Lisans Tamamlama hususunda tercihte bulunabileceğiniz birçok bölüm yer almaktadır. Öncelikle Anadolu Üniversitesini ele alacak olursak bu bölümler Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakülteleri olmaktadır. Açıköğretim Fakültesinden, Felsefe bölümü, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü, Sağlık Yönetimi, Sosyoloji bölümü başlıca tercih edilebilecek böümledir. Bunların yanı sıra Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinden birini de seçebilirsiniz. İktisat Fakültesinden ise, İktisat bölümü, Maliye bölümü ve Uluslararası İlişkiler bölümü en çok bilinen bölümler arasındadır. Aynı zamanda da Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü ile Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünü de seçilebilmektesiniz. Sınavsız lisans tamamlama bölümleri arasında en çok tercih edilebilmekte olan fakülte, İşletme Fakültesidir. Bu fakültede ise İşletme bölümü genellikle tercih edilen bölüm olmaktadır. Ayrıca Havacılık Yönetimi ve Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü de bulunmaktadır. Bu programlardan Havacılık Yönetimi bölümü, özel koşullu olan bir programdır. Bu koşul ile ilgili olarak üniversitenin sitesini incelemeniz gerekir.

Atatürk Üniversitesi’nde Sınavsız Lisans Tamamlama Bölümleri

Bu üniversitede ise aynı bazı bölümleri tercih edebileceğini gibi çeşitli bölümleri de bulabilmeniz mümkündür. Bu bölümler başlıca, İşletme, Kamu Yönetimi, Sosyoloji ve Tarih bölümleri olmaktadır. Ayrıca çok daha farklı olarak, Çocuk Gelişimi bölümü, Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümü ve Rekreasyon bölümleri de bulunmaktadır. Sınavsız lisans tamamlama bölümleri arasında popüler olan Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü ve Reklamcılık bölümlerini de tercihte bulunabilmektesiniz. Son olarak da önü en açık olan sektörde kariyer imkânı tanıyan Sağlık Yönetimi bölümünü de tercihleriniz arasında olabilir. Bahsetmiş olduğumuz bütün bu bilgiler, 2020-2021 eğitim öğretim yılı için geçerli olan güncel bilgilerdir. Daha pek çok üniversitede bunlar gibi sınavsız seçebileceğiniz bölümlere rastlayabilmeniz mümkündür. Bu ayrıcalık sayesinde istediğiniz alanda rahatlıkla kariyer sağlayabileceksiniz. Akademisyen olma yolunda karar kılarsanız da lisansüstü eğitim kapsamında birçok olanakla da karşılaşırsınız.

Sınavsız Lisans Tamamlama İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

İki ayrı örgün lisans programını birden yürütmeniz, üniversite tarafından kabul gören bir işlem olmamaktadır. sınavsız lisans tamamlama işleminizin yanı sıra bir ön lisans programına ayrıca devam etmenizde bir sakınca görülmemektedir. Ancak aynı zamanda hali hazırda bir lisans diplomanız varsa, bu kapsamda eş zamanlı olarak lisansüstü eğitim için de başvurabilirsiniz. Lisans programına yerleştirilmiş olan adaylar, aynı öğretim yılında kendi alanları dışındaki bir açık öğretim programına da kayıt yaptırabilmektelerdir. Ancak açık öğretim programlarına kayıt olunması durumunda, örgün öğretim öğrencisi olarak açık öğretime ders transferi yaptıramazsınız. Aynı şekilde bu durum kredi saydırma işlemleri için de geçerli olmaktadır. Bir açık öğretim programındayken de alanınızın dışındaki bir örgün öğrenim programına başvurmanız ile açık öğretim kaydınız silinmemektedir. Örgün öğretimden kaydını sildiren öğrenciler, aynı zamanda açık öğretimleri devam ediyor ise, tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2021, 22:43

Ahmet

33 yaşında eğitmen, öğrenci, araştırmacı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Muharrem ALTUNIŞIK
Muharrem ALTUNIŞIK - 2 yıl Önce

Ben Başvuramıyorum. Nasıl Başvuru Yapılıyor. Yol Gösterirmisiniz.

Buket Alican
Buket Alican - 2 yıl Önce

Çocuk gelişimi bölümü için geçerli mi ?

SIRADAKİ HABER