Eskiden yatay geçiş yapmak kolay değildi ve sadece ortalama ile yatay geçiş yapılabiliyordu. YÖK’ün yaptığı değişiklikten sonra artık öğrenciler tekrar üniversite sınavına girmeden bölüm ve üniversite değiştirebilme hakkına sahip olabilmektedirler. Günümüzde üniversitelerin ikinci öğretiminde okuyanların normal öğretime, Normal öğretiminde okuyanların ikinci öğretime, bölümü İngilizce olanların Türkçeye, Türkçe okuyanları İngilizce bölüme, Vakıf üniversitesinde okuyanların Devlet üniversitesine, Açık öğretimde okuyanların örgün eğitime, örgünden açık öğretime geçebilme hakları vardır. Bölüm değiştirmek isteyen öğrenciler için üniversite bölüm değiştirmenin nasıl yapıldığı, merkezi yerleştirme ile yatay geçiş, kurumlar arası yatay geçiş, kurum içi yatay geçiş ve ağırlıklı genel not ortalaması yani AGNO ile bölüm değiştirilir mi sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
AGNO ve yatay geçiş ile bölüm nasıl değiştirilir? Nerde nasıl yapılır? Başvuru için neler yapmam lazım? Tarihleri nereden takip etmeliyim? gibi sorulardan bahsedeceğiz.
Yatay geçiş ile bölüm nasıl değiştirilir?
Öncelikle ilk yapılması gereken şey yatay geçiş yapılacak üniversitenin web sitesini takip etmektir. Üniversiteler yatay geçiş ile ilgili ilanlarını web sitelerinin duyurular kısmında ilan ederler. Bu yüzden üniversitenin web sitesine ara sıra bakıp yatay geçiş ile alakalı duyuru yapıp yapmadıklarını kontrol etmek gerekir.
Üniversiteler bahar dönemi yatay geçiş için duyurularını Aralık ve Ocak ayında web sitelerinde ilan ederler. Güz dönemi yatay geçiş duyurularını ise Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ilan ederler. Yapılan bu duyurulara tıkladığınız zaman içerikte yatay geçiş ile ilgili bütün ayrıntıların yer aldığını göreceksiniz. Duyurunun içerisinde başvuru tarihini, sonuçların açıklanacağı tarihi, istenen evrakların neler olduğunu, başvuru şeklini ve alınacak kontenjan sayısını görebilirsiniz.
Başvuru şekli üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Üniversitelerin bazıları sizden istenen evrakları bizzat kendinizin gelip başvuru yapmanızı istemektedir. Bazı üniversiteler sizden istenen evrakları posta yolu ile üniversitenin adresine yollayarak başvuru yapmanızı istemektedir. Bazı üniversiteler ise online başvuru istemektedir. Online başvuru şeklinde üniversitenin sizden istediği evrakları üniversitenin sitesine yüklemeniz istenmektedir.
Yatay geçişte başvuru sınırı yoktur. Öğrenciler istediği kadar üniversiteye başvuru yapma hakkına sahiptir. Başvuru yaptıktan sonra birden fazla üniversiteyi aynı anda kazanabilirsiniz. Kazandığınız üniversitelerden hangisini istiyorsanız o üniversiteye kayıt yaptırabilirsiniz.
Merkezi Yerleştirme Puanı ( MYP ) ile yatay geçişte üniversiteye girdiğiniz yıl sizin puanınız, istediğiniz üniversitenin bölümün puanından yüksekse yatay geçiş yapabiliyorsunuz. İster 1. Sınıf olun ister son sınıf olun fark etmiyor. İster vakıftan devlete, ister ikinci öğretimden birinci öğretime istediğiniz şekilde puanınızın altında olan bir yere yatay geçiş yapabilirsiniz. MYP ile yatay geçiş sadece 1 kez yapılmaktadır. Geldiğin üniversiteye geri dönme şansınız da ayrıca bulunmaktadır.
MYP ile açık öğretimden örgüne, örgünden açık öğretime geçiş yapabilirsiniz.
AGNO ile bölüm değiştirilir mi?
AGNO açılımı ağırlıklı genel not ortalamasıdır. AGNO ile bölüm değiştirilir mi? Evet. AGNO ile bölüm değiştirilir. Fakat AGNO ile yatay geçiş şeklinde sadece benzer veya eş değer bölümlere yatay geçiş yapılabilmektedir. Bunun için internetten dersleri indirip yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin dersleri ile karşılaştırma yapmanız gerekmektedir. Derslerin yüzde 80 inin uyuşması gerekiyor. Yani AGNO ile yatay geçiş yapabilmeniz için 10 ders varsa 8 tanesinin aynı olması gerekiyor. Ayrıca AGNO ile ( Ağırlıklı Genel Not Ortalama ) yatay geçiş yapabilmek için alttan dersinizin de bulunmaması gerekmektedir.
AGNO ile kurum içi yatay geçiş te yapılabilmektedir. Yani okuduğunuz üniversitedeki başka bir bölüme geçme şansına sahipsiniz. AGNO ile yatay geçişte YKS puanının, ortalama puanın, aldığınız derslerin ve o derslerin kredilerinin de önemi vardır.
Önlisans bölümlerini buradan öğrenebilirsiniz.
AGNO ile yatay geçişte lisans öğrencileri 1.sınıfta yararlanamıyorlar 2. Sınıfta bu haktan yararlanmaktadırlar.
Merkezi Yerleştirme Puanı ( MYP ) ile yatay geçiş yapanlar eski üniversitesine tekrar dönüş yapma hakkına sahipken AGNO ile yatay geçiş yapanlar eski üniversitesine dönme hakkına sahip değildirler.
AGNO ile açık öğretimden örgüne, örgünden açık öğretime geçiş yapabilirsiniz.
İkinci Öğretimden Birinci Öğretime geçmek için ne gerekir?
İkinci öğretimden birinci öğretime geçmek için sınıf içerisinde ortalama puan bazında yüzde 10’luk dilime girmeniz gerekmektedir.
Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2020, 20:35
AGNO
ile inşaat mühendisliğinden mimarlığa geçe bilir miyim