Üniversitede Koşullu Geçme Nedir?

Üniversitede koşullu geçme nedir? Koşullu geçme şartları nelerdir? Hangi harf notları koşullu geçer?

Üniversitede Koşullu Geçme Nedir?

Üniversitede öğrencilerin başarılı olması için 100 üzerinden değerlendirmeler yapılır. Yapılan sınavlar da öğrencilerin geçme notuna bağlı olarak değişmekle birlikte 50 ve üstü not almaları gerekir. Bir yıl içerisin de çoğu fakültede iki farklı döneme ayrılarak ders işlenir. İkinci dönem kalınan bir derste bir sene sonraki ikinci dönemi beklemek gerekmez. Aksi bir durumda kalmış olursunuz. Eğer şartlı geçilirse bir dersten koşullu olarak geçmeniz için o dersin genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olmalıdır. Eğer altında olursa koşullu olarak geçtiğiniz bütün derslere tekrar girmeniz gerekir. Üniversitede koşullu geçme  hakkında daha detaylı bilgileri üniversitelerin resmi sitelerinde de öğrenmeniz mümkün. Ancak genel anlamda bütün üniversiteler de geçme puanı aynıdır. Öğrencilerin iyi bir şekilde çalışarak genel akademik başarı not ortalamasını 2 ve üzerinde tutması oldukça önemlidir.

Üniversite Sınav Geçme Detayları

Üniversiteler de öğrencilerin geçme notları fakülte yönetimi tarafından belirlenen nota göre hesaplanır veya çan eğrisi sistemi uygulanır. Eğer geçme notunun altında not alırsanız bu dersten kalmış olursunuz. Üniversiteler de çoğunlukla  harf notu sistemi uygulanır oldukça sınırlı sayıda üniversitede ise 100’lük sistem uygulanmaktadır. En yüksek ve geçerli sayılan harf notu AA’dır. En düşük geçerli harf notu ise CC’dir. Diğer notlar olan DC, DD harf notları ise koşullu geçme anlamına gelir. Derslerden koşullu olarak geçmeniz için bir dersin not ortalaması 2 ve üzerinde olması gerekir. Altında not olduğu zaman ise o dersi tekrar almak zorunda kalırsınız. Fakülte tarafından öğrencilere 30 krediyi geçmeyecek şekilde ders ataması yapılır. Öğrenciler kendi isteklerine göre 45 krediye tamamlayabilirler. Fakülte tarafından verilen dersleri eksiltebilir veya daha fazla alabilirler. Birinci yarı yılda başarılı olan öğrenciler 5. ve 7. yarı yıldan da ders seçebilirler. İkinci yarı yılda ise 6. ve 8. yarı yılda ders alabilirler. Ancak bu derslerden başarılı olmak zorundalar. Bu nedenle sınav notlarının yüksek olması öğrencinin de dersten geçmesi açısından oldukça önemlidir.

Genel not ortalaması, öğrencilerin bütün dönemler de aldığı derslerin toplam not değerleri ve toplam krediye bölünmesi sonucunda bulunur. Dersi geçmek için sınava girilen dersin harf notuna bakılır. CC ve üzeri ise o dersi koşulsuz bir şekilde geçmişsiniz anlamına gelir. Dersten Kalma, herhangi bir dersten kalmak için FF veya FD notu almanız gerekir. Şartlı geçemeyeceğiniz için bir sonraki yıl bu dersi almak zorundasınızdır.

Şartlı koşullu geçme, aldığınız dersin notunun DC veya DD olması sonucunda bu dersten koşullu geçmiş olursunuz. Ancak öncelikle genel not ortalamanıza bakılır ve 2.00 ortalamanın üzerinde ise geçmiş olursunuz. Akademik yetersizlik uyarısı ise notların hepsi 2 puanın üzerinde değil ise gelir. Bir diğer sene notlarınızın ortalamasını 2 seviyesinin üzerine çıkarmanız gerekir.

Sınav sonuçlarından memnun olmayan öğrenciler sınavlarına itiraz edebilirler.Sınav sonuçları açıklandıktan itibaren genellikle bir hafta içerisinde itiraz etme hakları bulunur. Bir haftalık süre kesin olmayıp fakülte yönetim kurlu kararıyla değiştirilebilmektedir. Eğitim ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi  yorum kısmından hepsinibilio.com editörlerine sorabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:05

Mehmet Güntürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER